Duminică,  31 martie trecem la ora de vară: ora 3:00 devine ora 4:00. Ce se întâmplă cu somnul celor mici? Trebuie să luăm măsuri ca să se adapteze la ora nouă mai ușor? Am făcut o listă cu trei cazuri posibile și un plan pentru a vă ajuta să intrați în ritm și să rămâneți odihniți.

1. Copilul tău se trezește la 5-6 dimineața

Dacă ai un copil matinal, trecerea la ora de vară te ajută. În loc să se trezească la 5:30, se va trezi la 6:30. Astfel se mută tot programul cu o oră mai târziu, inclusiv culcarea de seară, ceea ce înseamnă mai mult timp împreună seara ca familie, în cazul în care un părinte sau ambii merg la serviciu.

Ca să menții trezirea mai târzie de dimineață e important să păstrezi somnurile de zi decalate: dacă dormea la 9 și la 13 pe timp de zi (orele biologice de somn pentru programul cu două somnuri) sau la 13 la prânz (ora biologică pentru un singur somn pe zi), atunci pe ora nouă, somnurile vor fi la 10 și la 14.

Notă: copiii matinali ajung invariabil înapoi la ore mici de trezire, în timp. Dar măcar temporar, schimbarea orei te poate ajuta să te odihnești tu o oră în plus dimineață.

2. Copilul tău merge la creșă, grădiniță sau la școală

Pentru a se putea adapta mai ușor la schimbarea orei în cazul în care are un program fix de dimineață, începe de astăzi să îi muți ora de culcare de seară cu 15 minute mai devreme la fiecare 2 zile:

De exemplu, dacă ora de culcare este 19:30, faceți aceste schimbări ca să fie mai ușoare diminețile săptămâna viitoare:

  • Miercuri 27 martie: culcare de seară la 19:15, cu 15 minute mai devreme
  • Joi 28 martie: culcare de seară la 19:15, cu 15 minute mai devreme
  • Vineri 29 martie: culcare de seară la 19:00, cu 30 de minute mai devreme decât în mod normal
  • Sâmbătă 30 martie: culcare de seară la 19:00, cu 30 de minute mai devreme decât în mod normal
  • Duminică 31 martie: culcare de seară la 19:45 pe ora nouă (18:45 ora veche)

3. Poți lăsa lucrurile să se regleze de la sine

Atâta timp cât copilul tău este odihnit, este ușor să îți dai seama când are nevoie de somn. Urmărește semnele de oboseală și pune-l la somn înainte să devină mârâit. Da, s-ar putea să fie dificil câteva zile să îl trezești dimineața ca să ajungeți la grădiniță sau la școală, dar cu siguranță din prima seară va avea nevoie să  se culce mai devreme și astfel se va adapta în maxim o săptămână la ora nouă.

Dacă nu îți poți da seama când copilul tău este obosit, pare că nu îi e somn niciodată, se poate ca somnul lui să nu fie unul odihnitor, iar el să ajungă suprastimulat tocmai din cauza oboselii. Dacă ai nevoie de ajutor în identificarea problemelor de somn, contactează-mă pentru o discuție gratuită de 15 minute.

Să ne bucurăm de mai mult soare și mai multă lumină!