Cat doarme un bebe de 1 luna?

Cuprins:

1.De la nastere la 1 luna
2.Ce înseamnă asta?
3.Cum doarme un nou-născut?
4.Bebe de 1 lună nu doarme. Ce e de făcut?
5.Bebelușul tău are colici?
6.Ce poți face pentru bebe în prima lună?
7.Un prag important la 6 săptămâni

De la nastere la 1 luna

Ai născut și aproape că te-ai obișnuit cu bebelușul tău și viața voastră împreună. Povestești cu prietenele tale, împărtășiți experiențe și tot ce descoperiți  nou la bebelușii voștri. Și totuși? Fiecare nou-născut este diferit. Diferențele între felul în care se hrănesc, dorm sau interacționează sunt generate de moștenirea genetică, de starea mamei din timpul sarcinii, dar și de vârsta gestațională.

Ce înseamnă asta?

Un bebeluș născut la 37 de săptămâni are alt nivel de dezvoltare decât unul născut la 42 de săptămâni. Din acest ultim motiv vom folosi în discuția de mai jos vârsta corectată a bebelușului, calculată de la termenul estimat al nașterii, nu de la nașterea propriu-zisă.

Somnul de noapte: dezorganizat, imprevizibil.
Somnul de zi: dezorganizat, imprevizibil.
Perioada de activitate între somnuri: maxim 60 de minute.
Culcarea de seară: neregulată, târzie.

Cum doarme un nou-născut?

  • 15-18 ore din 24, câteodată chiar mai mult;
  • obosește foarte repede. Majoritatea pot rezista doar o oră treji, fără să devină prea obosiți;
  • are somnuri scurte atât pe timp de zi, cât și noaptea;
  • are o oră de culcare de seară mai târzie, în jur de ora 22:00;
  • face zgomote în somn.

Nu uita, toate aceste aspecte ale somnului nou-născuților sunt normale și nu sunt un motiv de îngrijorare. Ritmul lor de somn este imatur, nu există un tipar previzibil încă, așa că este normal:

  • Să doarmă reprize de somn scurte (15-20 de minute), să se trezească puțin și să adoarmă la loc;
  • Să doarmă reprize mai lungi de somn (2-3 ore);
  • Să aibă nevoie de somn la 45-60 de minute de la trezire.

Bebe de 1 lună nu doarme. Ce e de făcut?

Un bebe mic obosește repede, iar dacă depășește perioada maximă de activitate de 60 de minute, poate deveni foarte agitat și greu de liniștit. Încearcă să Ieși cu el la plimbare, în sistem de purtare sau în cărucior. Datorită aerului mai tare și mișcării, se va liniști mai repede, va adormi și se va odihni.

Bebelușul tău are colici?

Majoritatea bebelușilor au doar un disconfort digestiv ușor. Doar 20% au colici în adevăratul sens al cuvântului, adică plâng timp de aproximativ 3 ore de cel puțin 3 ori pe săptămână și aparent nimic nu îi liniștește.

Dacă medicul pediatru a eliminat orice cauză medicală pentru acest plâns de neconsolat, atunci abordarea cea mai bună este: “fă tot ce poți ca să îți liniștești bebelușul și să îl ajuți să se odihnească“. Câteodată va plânge orice ai încerca tu, va dormi doar pe tine sau afară la plimbare, dar e foarte important să doarmă ca să nu ajungă în starea de oboseală cronică la o vârstă atât de mică.

Cei 20% dintre bebeluși care sunt mai agitați în prima lună, se vor liniști mai greu, iar somnul lor va fi afectat. Ei vor începe să își ”așeze” somnul pe la 3-4 luni, spre deosebire de ceilalți 80% care leagă mai multe ore de somn pe timp de noapte mai devreme.

Ce poți face pentru bebe în prima lună?

  1. Hrănește-l când îi este foame;
  2. Încearcă să îl pui la somn pe bebe când are nevoie să doarmă (chiar dacă nu dă semne de oboseală, are nevoie de somn la maxim 60 de minute în prima lună).
  3. Schimbă-l când este nevoie;
  4. Nu te îngrijora că se învață să doarmă în brațe sau la sân. Obiceiurile încep să se formeze puțin mai târziu;
  5. Ieși afară fără bebe. Dacă alăptezi, e în regulă dacă bea laptele din biberon o dată pe zi. Nu uita că e foarte important ca și tu să te odihnești!

Un prag important la 6 săptămâni

Primul salt mental se întâmplă la aproximativ 5 săptămâni (vârsta corectată – calculată de la termenul final al nașterii).

După 6 săptămâni, bebelușii încep să doarmă mai bine noaptea și să adoarmă seara mai devreme.

Sper ca acest articol să te ajute să înțelegi mai bine somnul bebelușului tău nou-născut. Dacă ai întrebări mai specifice, scrie-mi cu încredere pe adresa ioana@naninanibebelus.ro și îți răspund în cel mai scurt timp.