Regresia Somnului 4 Luni

Saltul Mental 4

La saltul 4, ce are loc în săptămânile 15 – 19 (aproximativ 3,5 luni – 4,5 luni), realizarea faptului că experiența noastră este împărțită în evenimente familiare este ceva ce noi, ca adulți, considerăm că este absolut normal.

De exemplu, dacă vedem pe cineva aruncând o minge, știm că aceasta va sări înapoi și probabil va continua să sară de mai multe ori.

Dacă cineva sare în aer, știm că va și coborî.

Dar pentru bebelușul nostru, totul este nou și nimic nu este previzibil.

În urma saltului precedent, bebelușul a reușit să perceapă tranziții fine în sunet, mișcare, lumină, gust, miros și textură.

Odată cu saltul mental 4, capacitatea sa de a înțelege lumea din jur devine mult mai dezvoltată și mai asemănătoare cu a noastră.

Cat tine regresia somnului la 4 luni ?

Este prima regresie de somn din viața bebelușului nostru și este cât se poate de reală și puternică.

Multe mămici se plâng că odată cu această regresie, copilul lor parcă a devenit altcineva.

Poate dura între 3 și 6 săptămâni, timp în care trezirile din timpul nopții sunt mai frecvente, bebelușul adoarme mai greu la somnurile de zi, refuză să adoarmă sau apar treziri foarte matinale.

Vârsta de 4 luni a copilului vine cu schimbări importante:

  • ciclurile lor de somn devin asemănătoare cu cele ale adulților. Încep să se trezească mai des pentru ca trec prin cicluri (care pot fi între 30 și 45 de minute). Bebelușii care nu adorm singuri până la această vârstă nu reușesc să lege ciclurile de somn și astfel este nevoie mereu de intervenția noastră pentru readormire.
  • copiii învață să se rostogolească, nu mai pot fi infășați (majoritatea copiilor dau semne de rostogolire încă de la 2 luni, când e recomandat să oprim înfășarea)
  • își formează asocieri de somn pe care le vor păstra de-acum înainte. Dacă bebelușul va adormi la sân/biberon, după un ciclu de 30-45 de minute se va trezi și va readormi mai greu, în cele mai multe cazuri cu ajutorul nostru.
  • Încep să perceapă mult mai bine evenimentele din jurul lor

Cum ajutăm copiii să treacă peste această regresie?

Momentul optim pentru a învăța bebelușii să adoarmă fără asocieri este între 2-4 luni.

Așa că cel mai ușor să prevenim această regresie este să le formăm asocieri slabe încă de la început și de ce nu, chiar să învețe să adoarmă singuri.

Astfel, în regresie, pentru un bebeluș care știe deja să adoarmă singur, e important să nu îi formăm asocieri noi.

Dacă deja doarme în pătuțul lui, nu-l vom lua în pat cu noi, suntem aproape de ei în această perioadă (mângâiat, liniștit, rutină mai lungă înainte de fiecare somn), fără a strica ceea ce am construit până acum.

Cât despre un bebeluș care are nevoie de ajutorul nostru să adoarmă, vom alege metoda de adormire cea mai ușoară, pentru a fi mai puțin confuz pentru el, astfel încât să nu-și formeze asocieri mai puternice și după regresie să rămână cu un singur obicei de adormire.

Este important să fim atenți la perioadele de veghe (90 min -2 h maxim), somnul de noapte să fie în jur de ora 19-20 și o rutină de liniștire înainte de fiecare somn.

Când ar trebui să apelăm la medic?

Dacă totuși am bifat toate cele de mai sus și bebelușul continuă cu un somn precar, mult plâns și oboseală acumulată, putem consulta un medic pediatru.

De multe ori, somnul (mai ales cel de noapte) este afectat de alergii sau reflux si prin investigații amănunțite și tratament putem ajuta bebelușul să doarmă mai bine.

Program optim de somn/masă/joacă

Credem că o idee despre cum ar trebui să arate o zi din viața unui bebeluș de 3-4 luni este binevenită pentru orice mămică la început de drum.

La această vârstă, bebelușii vor dormi de regulă 3-4 somnuri pe zi.

Un somn odihnitor este considerat cel care depășește 1 oră, însă este în regulă și un somn de 45-50 minute, atâta timp cât bebelușul se trezește vesel si odihnit.

Sfatul nostru este să oferim somnul pe cât posibil în pătuț, pentru că este cel mai odihnitor și în condiții de siguranță în același timp.

Chiar și pentru noi adulții, un somn în mișcare (mașină, tren, avion, etc), nu este la fel de odihnitor comparativ cu cel în pat.

Bineînțeles că se pot face excepții pentru un somn în cărucior, la plimbare în parc, o dată la ceva timp, sau dacă adormirile în casă durează foarte mult.

Iată mai jos un program optim de somn pentru vârsta de 4 luni.

Recomandăm aceeași rutină de somn înainte de fiecare somn.

Bebelușii sunt mari iubitori de consecvență ☺

OraActivitate 
07:00Trezire și lapte
07:30Joacă
08:00Rutină de somn
08:15 – 09:15Somn 1
09:15Lapte
10:00Joacă/plimbare
10:15Rutina de somn
10:30 – 12:00Somn 2
12:15Lapte
13:00Joacă/plimbare 
13:15Rutină de somn
13:30 – 14:30Somn 3
14:45Lapte
16:00Rutină de somn
16:15-17:00Somn 4
17:15Lapte
18:00Joacă/masaj de relaxare
18:45Rutină de somn
19:00Somn de noapte