Cat doarme un bebe de 4 luni ?

De la 3 luni și jumătate la 4 luni și jumătate

Regresia de somn de la 4 luni 

De la 3 luni și jumătate (săptămâna 15) bebelușul tău intră în al 4-lea salt mental. Este o perioadă de creștere cognitivă accelerată – prilej de abilități noi, dar și de mârâială multă și somn întrerupt.

Ce este o regresie de somn?

Regresiile de somn se întâmplă în perioadele de salt mental. Deoarece se schimbă felul în care funcționează creierul – ce observă, ce descoperă – bebelușul este expus practic unei realități noi.

Până când asimilează schimbările și se obișnuiește noului fel de a fi și de a experimenta viața, va fi mai mârâit, mai lipit de mamă, îi va fi mai greu să adoarmă și să lege ciclurile de somn. Va plânge mai mult și ziua și noaptea.

Ce e de făcut în regresia de somn de la 4 luni?

Bebeluș care adoarme singur

Un bebeluș care e odihnit și a învățat să adoarmă singur până la această vârstă va trece mai ușor prin această regresie.

Se poate doar să adoarmă mai greu și să aibă somnuri mai scurte. Strategia cea mai bună acum este să nu formezi obiceiuri noi de somn – dacă adoarme în pătuț, nu îl lua cu tine în pat.

Dacă adoarme singur în pătuț, nu îl adormi în brațe. Ajută-l să se liniștească, mângâie-l, dar ai grijă să nu strici ce ai construit până acum.

Bebeluș care nu adoarme singur

Dacă bebele tău nu adoarme singur, se poate să fie din ce în ce mai greu de adormit – să încerci o oră-două să îl adormi, timp în care devine suprastimulat și de oboseală și de acțiunile tale. 

Strategie pentru a trece mai ușor prin regresie

  • Alege o singură metodă de adormire care funcționează ușor, și să o folosești la fiecare adormire, ca să fie mai puțin confuz pentru el ce se întâmplă. 
  • Reglează programul de somn, astfel încât bebelușul să nu aibă intervale mai mari de 2 ore între somnuri și să adoarmă de noapte între 7 și 8 seara
  • Începe procesul de adormire la 90 de minute de când s-a trezit din somnul precedent, ca să nu depășească perioada optimă de veghe și să fie foarte greu de adormit.
  • Stabilește o rutină de liniștire înainte de somn – cu lumină difuză, cântece de leagăn în surdină, prezența calmă a unui părinte
  • Odihnește-te și tu, cere ajutor, inclusiv la adormire, ca să poți să reziști în aceste săptămâni

Somnurile de zi – începe să se formeze ritmul de zi cu 3 somnuri, în jur de 9, 12 și 15. Fiecare somn poate dura de la 1h la 1h30. Unii bebeluși au un somn principal de 2h, iar celelalte două mai scurte. 

Somnul de noapte – maxim 2 treziri de masă sunt normale la 4 luni și jumătate. Unii bebeluși pot dormi chiar 12 ore fără masă, dar nu este momentul să forțăm scoaterea meselor de noapte.

Necesar total de ore de somn din 24h: 16-17.

Concluzie

Somnul bebelușilor de 4 luni nu se încadrează într-un tipar previzibil.

Fiecare bebeluș este diferit, iar variațiile în felul în care dorm sunt mari. Contează mult cum au fost în primele luni, dacă au acumulat oboseală, dacă au deja o igienă a somnului (rutine, același loc de somn, adormire în pătuț).

Unii bebeluși sunt mai liniștiți de la naștere și învață ușor să adoarmă singuri, continuând să facă asta și în regresie.

Alții care au fost foarte agitați de la colici ajung acum foarte obosiți și nimic nu pare să mai funcționeze la adormire.

Unii dorm 3 somnuri previzibile ziua, pentru că ritmul lor de somn este maturizat, alții dorm 4-5 somnuri scurte de 30 de minute.

Unii rezistă ușor 2 ore, alții dau semne de somn după o oră. 

Dacă te afli în cel mai rău scenariu, să știi că există speranță. Trece regresia, bebe se liniștește și poate învăța să adoarmă singur, iar tu te poți odihni.

După regresia de la 4 luni (care se termină la 4 luni și jumătate) urmează o lună de liniște, până la regresia de 6 luni (care începe la 5 luni și jumătate), în care se poate face sleep-training, astfel încât regresia următoare să vă găsească în scenariul cel mai bun, cu un bebeluș odihnit și care adoarme fără ajutor.

Dacă ai nevoie de ajutor, contactează-mă ca să facem împreună un plan de somn potrivit pentru nevoile copilului tău. Poți programa o consultație pe pagina de Facebook Nani Nani.