Cuprins:

1. Ce este sleep-trainingul?
2. Sleep-trainingul nu înseamnă traume pentru copil

Pare aproape incredibil, însă chiar așa este. Copiii pot dormi bine. Hai să îți spun cum!

Povestea ”Nani Nani” a început în 28 septembrie 2016, când s-a născut fiica noastră Brianna. Prima noapte acasă cu ea a fost o experiență unică. Nu putea să doarmă pentru că o îmbrăcasem prea gros.

Prima greșeală, ne-am spus, ușor amuzați, dar cu foarte mari emoții.

Au urmat 5 luni de somn. Puțin înainte de aniversarea de 6 luni am plecat în vacanță două săptămâni, unde a dormit cu noi în cameră. Nu i-a plăcut patul de voiaj, se trezea des noaptea, astfel încât am luat-o cu noi în pat pentru că nu aveam chiar nicio idee ce altceva să facem ca să doarmă cum o făcea înainte. Ulterior am aflat de regresia majoră de somn pe fondul saltului mental de la 6 luni prin care trecea.

Ajunși acasă, trezirile dese noaptea și readormitul greu au continuat. Brianna dormea cu mine. Treptat, în 6 luni, aranjamentul cu miros cald de bebeluș care doarme liniștit lângă mama lui (mamă fericită că nu mai trebuie să facă ture dintr-o cameră în alta noaptea pentru alăptat), s-a transformat într-un chin de 8-9 ore pe noapte. Din oră în oră Brianna se foia, mă căuta, o alăptam 5 secunde și adormea la loc imediat. Nu știu dacă mai prindeam o oră întreagă de somn pe noapte.

Începusem să cred că ne încurcăm una pe cealaltă. Mai mult, nici ziua nu mai era atât de bine-dispusă cum ne obișnuise, iar seara dura câteodată mai mult de o oră să o adorm, aproape de ora 23 câteodată.

Auzisem de la niște prieteni părinți (odihniți) că au apelat la un consultant în somnul bebelușilor și copiilor și că băiatul lor doarme toată noaptea, pus în pătuț, pupat pe frunte și… ”Noapte bună!”

După consultația telefonică inițială, m-am simțit în același timp vinovată, responsabilă pentru starea de oboseală cronică a fetiței mele de 1 an, dar în același timp prinsesem curaj că o să îi fie bine în curând. Și bineînțeles, că o să îmi recapăt și eu echilibrul și zâmbetul șters de oboseală și frustrare.

Ne-am luat câteva zile să ne obișnuim cu ideea și am început. Am ales o metodă intermediară de sleep-training, nici directă, dar nici foarte graduală, astfel încât Brianna să știe că suntem alături de ea și că o ajutăm în procesul de schimbare a obiceiurilor de somn prin care urma să treacă. Pe la jumătatea celei de-a doua săptămâni copilul meu super-obosit se culca singur la 6 seara și dormea 12 ore neîntrerupt până dimineață. Învățase să adoarmă singură și se odihnea mult mai bine decât atunci când dormeam împreună. Se împrietenise cu somnul și, în sfârșit,  se odihnea bine. Iar eu dormeam multe ore legate, aveam mai multă energie și răbdare.

Am fost uimită dincolo de cuvinte de capacitatea Briannei de adaptare și de învățare a unor abilități noi. Și i-am cerut iertare că i-am îngrădit dezvoltarea fără să îmi dau seama. Ea era pregătită să doarmă singură toată noaptea și chiar să adoarmă singură. Deși ca părinți îi încurajăm independența și o lăsăm să exploreze ca să-și descopere limitele, în materie de somn nu am știut cum să facem asta.

povestea-naninani

Atunci am devenit ”a believer”. Am învățat din experiența aceasta destul despre somnul copiilor cât să mă conving că bebelușii și copiii au nevoie de ajutorul nostru al părinților nu pentru a-i adormi, ci pentru a-i învăța pe ei  cum să adoarmă singuri și cum să doarmă bine. La fel cum îi învățăm să meargă, oferindu-le sprijin în timp ce îi încurajăm să facă pași singuri, în același fel au nevoie de noi ca să învețe să doarmă.

Așa s-a născut dorința de a cunoaște mai multe despre somn și de a-i ajuta și pe alții să aibă copii odihniți. M-am înscris la un curs de certificare ca și consultant în somnul copiilor, la Family Sleep Institute din New York. Sunt fascinată de știința somnului și de capacitatea incredibilă a celor mici de a învăța în doar câteva săptămâni să adoarmă singuri și să doarmă toată noaptea.

Nani Nani s-a născut pentru a pune bazele unui somn sănătos, pentru a promova odihna și pentru a fi de ajutor familiilor care au nevoie de consultanță în somnul bebelușilor și copiilor.

Nani Nani are acum un an, timp în care am învățat ceva de la fiecare familie cu care am lucrat, dar cel mai important, am înțeles că nu există o metodă unică de a-i ajuta pe cei mici să doarmă bine. Dar există o soluție pentru fiecare problemă de somn.

Ce este sleep-trainingul?

Când încep copiii să facă primii pași îi încurajăm, ne îndepărtăm puțin și le dăm spațiu să exerseze, să pășească singuri. Dacă se întâmplă să cadă, îi ridicăm și o luăm de la capăt.

Dar dacă am gândi astfel: ”Copilul meu nu știe să meargă, deci e mai bine să îl țin în brațe. O să învețe când o să fie mai mare. Acum are nevoie de mine să îl țin în brațe pentru că nu știe să meargă.” Oare ar învăța să meargă la timpul potrivit?

Acum fă un exercițiu: înlocuiește mersul cu adormirea în scenariul de mai sus.

Ca și mersul, adormirea independentă este o abilitate care se poate dobândi și dezvolta treptat și blând. Problemele de somn pot fi prevenite dacă le asigurăm bebelușilor un mediu prielnic pentru învățare.

Ce se întâmplă dacă nu îi ajutăm pe bebeluși să își dezvolte această abilitate devreme, în primele luni de viață? Treptat, se creează asocieri de somn – unelte care îi ajută pe copii să adoarmă. Asocierile de somn de obicei depind de părinte: adormitul la sân, legănatul în brațe sau pe picioare, sistemul de purtare și altele. Copilul ajunge să aibă nevoie de părinte ca să adoarmă, apoi se trezește după un ciclu de somn (30 sau 45 de minute) și are nevoie din nou de ajutor să adoarmă la loc. Somnul devine fragmentat și superficial, copilul nu se odihnește bine, acumulează oboseală și devine agitat și mârâit pe timpul zilei.

Sleep-trainingul, după cum îi spune și numele, este un antrenament de somn. Părinții îi ajută pe copiii care nu și-au dezvoltat la timp abilitatea de a adormi singuri, să își câștige independența pe teritoriul somnului. Tehnicile de sleep-training variază de la metode blânde, graduale, la metode mai directe, cu rezultate mai rapide.

Din punctul meu de vedere, sleep-trainingul este ultima soluție când situația a scăpat de sub control: copilul este obosit, nu se mai poate odihni, a intrat într-un cerc vicios din care nu poate ieși prin repetarea aceluiași model de adormire. Părinții devin  obosiți și frustrați de încercările repetate de a adormi un copil surescitat, iar mama de obicei este în pragul depresiei din cauza oboselii.

Sleep-trainingul nu înseamnă traume pentru copil

Îngrijorarea cea mai mare a părinților care mă contactează este că sleep-trainingul este traumatizant pentru copil. Punând în balanță stresul temporar din sleep-training – care este normal atunci când vorbim de orice schimbare, inclusiv înțărcarea sau acomodarea la creșă și grădință – cu stresul și oboseala acumulate pe termen lung, avantajele sunt clare. În plus, un copil care nu doarme bine se trezește plângând noaptea pentru a fi readormit de cineva, depinde de factori externi. Neschimbând nimic, se adună mai multe ore de plâns în câteva luni decât în două-trei săptămâni de sleep-training.

Consultantul în somn te ajută să înțelegi semnele pe care le oferă copilul

Lucrând zilnic timp de două-trei săptămâni cu un consultant în somn, vei învăța:

  • să afli și să respecți orele biologice de somn ale copilului tău, pentru un somn de calitate, odihnitor;
  • să identifici semnele de oboseală ale copilului tău, ca să îl pregătești de culcare atunci când are nevoie;
  • să stabilești o rutină de somn pe baza temperamentului copilului tău;
  • să împlinești nevoile emoționale ale copilului pe timpul zilei pentru a-l ajuta să meargă la somn liniștit și conectat.

Eu sunt Ioana Stănescu și sunt consultant în somnul bebelușilor și al copiilor. Sunt aici ca lucrurile să fie mai simple pentru tine ca părinte. Să înlocuiesc întrebările cu răspunsuri clare. Să te ajut să ai un copil odihnit și să îți recapeți somnul odihnitor.

Noi părinții avem destule lucruri cu care ne frământăm, iar somnul celor mici nu ar trebui să mai fie unul dintre ele. Copiii au nevoie să doarmă bine și pot învăța asta.

Mă găsiți aici 🙂