Cat doarme un bebe de 2 luni?

Cuprins:

1.De la 1 la 2 luni
2.Săptămânile 5 și 6
3.Pragul de 6 săptămâni
4.Săptămânile 7 – 9
5.Cum îl poți ajuta pe bebe să doarmă bine?

De la 1 la 2 luni

Așa cum ai aflat deja, ritmul de creștere în primele două luni de viață este foarte accelerat, iar bebe se schimbă pe zi ce trece. Dacă în prima lună a fost mai liniștit și adormea mai ușor, în a doua lună, pe măsură ce devine mai conștient de mediul înconjurător, devine mai ușor stimulat, deci mai greu de liniștit.

Acum este momentul în care poți începe să pui bazele unui somn sănătos pe termen lung, stabilind un loc special pentru somn, rutine care să îl ajute să se liniștească și încurajându-l să își dezvolte abilitatea de a adormi singur.

În a doua lună de viață încurajează-l pe bebe să înceapă să se liniștească cu mai puțin ajutor din partea ta.

Așadar, ce urmează?

Săptămânile 5 și 6

Somnul de noapte: bebe este mai agitat seara, lucru care poate să îi afecteze somnul de noapte înainte de 6 săptămâni. După 6 săptămâni începe să se dezvolte ritmul de somn pe timp de noapte.

Somnul de zi: somnurile de zi sunt scurte și neregulate. Un ”pui de somn” (de 20-30 de minute) la fiecare oră este normal.

Ora de culcare: ora de culcare de seară nu este stabilă și este încă târzie, între 9 și 11.

Pragul de 6 săptămâni

La 6 săptămâni majoritatea bebelușilor sunt mai agitați, plâng mai mult, adorm mai greu și dorm mai puțin.

La 5 săptămâni începe și primul salt mental .

De obicei în acest moment părinții recurg la metode noi de liniștire și încep să se formeze obiceiurile de somn.

Gândește-te ce obiceiuri de somn poți susține pe termen lung și începe acum să le implementezi.

După pragul de 6 săptămâni e important să fii atentă la ora de culcare de seară, pentru ca bebelușul tău să nu rateze momentul optim de somn și să devină prea obosit ca să adoarmă ușor. Dacă adormirea de seară durează o oră-două, iar bebe devine foarte agitat și imposibil de liniștit, încearcă să muți ora de culcare mai devreme.

Dacă nu se culcă destul de devreme (între 6 și 8 seara), va acumula oboseală și va fi tot mai agitat și pe timp de zi.

Săptămânile 7 – 9

Somnul de noapte: începe să devină organizat.

Somnul de zi: somnurile de zi sunt scurte și neregulate.

Perioada de activitate între somnuri: 90 de minute.

Ora de culcare: începe să se mute mai devreme, între 18 și 20.

În săptămânile 8 și 9 are loc al doilea salt mental, ceea ce poate aduce câteva zile de agitație mai mare și dificultăți la adormire.

Cum îl poți ajuta pe bebe să doarmă bine?

Bebe doarme in patut

Chiar dacă poate nu ți se pare, nou-născuții dorm cel mai în siguranță separat, nu în același pat cu mama. Pătuțurile speciale de co-sleeping, de exemplu, se lipesc de patul mamei și astfel devine mai ușoară și alăptarea pe timp de noapte, iar când vine momentul să puneți laterala a 4-a la pătuț, bebe va fi obișnuit cu locul lui așa că va putea să doarmă acolo liniștit.

Dacă îți dorești ca bebe să doarmă în pătuțul lui pe termen lung, poți începe acum acest obicei:

  1. Pune-l să doarmă în pătuț – în același loc la fiecare somn, ca să asocieze pătuțul cu somnul, ca să fie în siguranță și să se obișnuiască de la început. La 4 luni sau mai târziu va fi mai greu să îl muți din patul tău în pătuțul lui.
  2. Dacă adoarme la sân sau la biberon, pune-l în pătuț după ce a adormit.
  3. Dacă e semi-adormit, pune-l în pătuț și mângâie-l să adoarmă de tot acolo.
  4. Dacă se trezește când îl pui în pătuț și plânge, ia-l în brațe, adoarme-l ca să nu devină prea obosit și încearcă din nou la somnul următor.
  5. Nu interveni imediat la fiecare sunet pe care îl face bebe.
  6. Nu te speria de puțin plâns. Încearcă să găsești ceva care să îl liniștească atunci când este jos în pătuț, pentru a-l încuraja să adoarmă în pătuț: mângâiat, mișcat ușor fără să îl iei în brațe, atingere ritmică pe șold cu mâna, șâșâit, etc.
  7. Folosește zgomot alb pentru somn, nu muzică de copii.

Sper ca acest articol să te ajute să înțelegi mai bine somnul bebelușului tău nou-născut. Dacă ai întrebări mai specifice, scrie-mi cu încredere pe adresa ioana@naninanibebelus.ro și îți răspund în cel mai scurt timp.