Cat doarme un bebe de 3 luni ?

Cuprins:

1.De la 2 luni la 3 luni și jumătate
2.Plan concret pentru 3 luni
3.Pragul de la 3 luni și jumătate – regresia de somn de la 4 luni

De la 2 luni la 3 luni și jumătate

50% din bebelușii cu agitație extremă și colici se liniștesc la 2 luni. Până la 3 luni, 80% dintre aceștia sunt mult mai bine.

Când ajung la 4 luni, 90% scapă de agitație. Și la bebelușii cu un nivel moderat de disconfort se văd îmbunătățiri în această perioadă.

Acum este o perioadă mai liniștită, când îl poți învăța să adoarmă singur.

Între 2 și 4 luni bebelușul tău ar trebui să fie mai calm seara și să doarmă mai bine noaptea.

Dacă nu ai început deja, acum e momentul cel  mai bun să îl înveți să se liniștească singur. 

Procesul acesta de a nu-l mai adormi complet în brațe, la sân sau legănat este mai ușor dacă bebelușul nu este foarte obosit.

Cu cât un bebeluș este mai odihnit, cu atât va accepta mai ușor somnul.

De la 2 luni bebe poate învața să se liniștească singur și să adoarmă fără ajutor. E o fereastră extraordinară până la 3 luni și jumătate, când se poate dezvolta abilitatea de autoliniștire, treptat și blând.

Bebelușii care nu reușesc în această perioadă să învețe să adoarmă singuri, fie pentru că sunt prea agitați, fie pentru că părinții nu știu cum să îi ajute, rămân cu asocieri de somn care le vor fragmenta somnul pe termen lung.

Începe acum ca să previi problemele de somn de mai târziu.

Cum se schimbă somnul bebelușul după 2 luni?

Sunt câțiva factori noi care influențează somnul lui bebe în a treia lună de viață:

  • Începe să își dorească să stea cu tine

Pentru că își dezvoltă abilitățile sociale, începe să zâmbească mai des, să gângurească, să chiuie, să interacționeze cu tine. Începe să își dorească să stea cu tine în loc să doarmă. 

  • Vrea să stea treaz ca să exploreze

Curiozitatea și entuziasmul noilor descoperiri îi pot afecta somnul – preferă să stea cu ochii pe cer sau prin cameră în loc să doarmă. 

  • Nu mai adoarme oriunde și oricum.

Fiind mai ușor stimulat pentru că este mai conștient de ce se întâmplă în jur, poate adormi greu afară sau pe lumină și poate avea somnuri foarte scurte din aceleași motive.

Somnurile de zi: primul somn de zi începe să devină previzibil, cam la aceeași oră, dar somnurile sunt tot scurte și programul neregulat.

Somnul de noapte: se consolidează în perioade mai lungi de somn neîntrerupt (5-8h fără treziri). 

Mese de noapte: dacă medicul pediatru nu recomandă altfel, bebelușul nu trebuie trezit ca să mănânce. Legarea somnului de noapte este o etapă normală în dezvoltarea somnului la această vârstă. 

Plan concret pentru 3 luni

  1. Ai grijă la suprastimulare

 E ușor să treci peste semnele de somn când ești distrat. Uită-te la ceas și redu stimulii din jurul bebelușului cu 15 minute înainte de ora la care ar trebui să doarmă.

  1. Nu îl ține treaz prea mult timp

Păstrează perioada de veghe dintre somnuri de 90 de minute (dintre trezire și adormire), ca să nu devină prea obosit și să adoarmă greu. Suprastimularea apare și când un bebeluș nu adoarme la timp.

  1. Asigură-i un mediu de somn optim

Întuneric, liniște, white sau brown noise, somn în pătuț, pe spate – sunt elemente care îl vor ajuta să fie mai liniștit și să adoarmă ușor.

  1. Concentrează-te pe somnul de noapte și primul somn de zi 

După 2 luni începe să se lege somnul de noapte și să se formeze un program mai previzibil pentru somnurile de zi, începând cu primul somn. Vei observa că bebe începe să adoarmă cam la aceeași oră dimineața. 

În restul zilei ai grijă să nu stea prea mult treaz, ca să nu acumuleze oboseală.

5. Ajută-l să își formeze obiceiuri de somn sănătoase

Ajută-l să își formeze obiceiuri de somn sănătoase – aplică pașii din articolul despre somnul la 2 luni, cu consecvență, repetitiv, cât poți de des.

  1. Renunță la înfășat 

De acum încolo este recomandat să nu îl mai înfeși, ca să doarmă în siguranță. Se poate rostogoli oricând în somn de pe spate (poziția corectă de somn) pe burtică, și dacă nu are mânuțele libere ca să se așeze confortabil, se poate sufoca în somn.

  1. Pune-l pe jos pe burtică (tummy time!)

Bebelușii care nu au parte de stimulare fizică suficientă nu își consumă energia și pot avea dificultăți la somn. Folosește salteluța de activități ca să îl pui pe burtică și să înceapă să își folosească mușchii. Reprize de 10-15 minute de câteva ori pe zi sunt suficiente. 

Pragul de la 3 luni și jumătate – regresia de somn de la 4 luni 

La 3 luni și jumătate începe primul salt mental serios, care durează 4-5 săptămâni, ceea ce înseamnă și prima regresie de somn.

Continuă să citești despre această perioadă în articolul despre somnul bebelușului la 4 luni

Dacă ai nevoie de ajutor, contactează-mă ca să facem împreună un plan de somn potrivit pentru nevoile copilului tău. Poți programa o consultație pe pagina de Facebook Nani Nani.