Regresia Somnului 12 luni

Saltul mental 8

În preajma aniversării primului an de viață, în jur de 51 – 54 de săptămâni (11,5 – 12,5 luni), copilul va trece printr-o altă mare schimbare în dezvoltarea sa mentală și va fi gata să exploreze lumea programelor – adică învață că sunt mai multe moduri de a face același lucru.

Cuvântul „programe” este foarte abstract.

În saltul anterior de dezvoltare, bebelușul a învățat să facă față noțiunii de secvențe – faptul că evenimentele se succed una după alta.

Programele sunt modele de tip “dacă-atunci”, adică următoarea secvență care este așteptată depinde de ceea ce tocmai s-a întâmplat, în loc să se repete de fiecare dată.

Regresia de somn

Regresia de la 12 luni este una dificilă și poate începe la 11 luni și jumătate, cu un vârf de intensitate în jur de 13 luni, chiar dacă saltul mental s-a încheiat.

Majoritatea copiilor încep să vorbească și să meargă si din acest motiv, par să aibă nevoie de mai puține ore de somn, să refuze unul din cele două somnuri de zi specifice vârstei, să aibă treziri de noapte mai lungi (night party) sau apar treziri matinale.

Acest val de treziri de noapte a bebelușului ar trebui să se calmeze odată ce entuziasmul de a face noi lucruri dispare și își dă seama că nu există nici o grabă să exerseze în timpul nopții.

Care sunt factorii care provoacă această regresie?

 • Mersul – dacă încep să meargă, aceasta nouă descoperire le poate afecta somnul, mai ales cel de noapte;
 • Vorbitul – dacă se trezește în timpul nopții și repetă cuvintele pe care le-a învățat în timpul zilei, cu siguranță este afectat de aceasta nouă achiziție și va refuza să doarmă;
 • Coșmaruri – Copiii mici care trec printr-o regresie a somnului de 12 luni ar putea avea frici nocturne sau chiar coșmaruri datorită imaginației lor în continuă expansiune;
 • Falsa renunțare la un somn – încep să capete rezistență și este posibil să refuze un somn (fie cel de dimineață, fie cel de la prânz).
 • Anxietate de separare.

Cum trecem de această regresie?

Încercăm următoarele metode pentru a trece mai ușor peste :

 • Menținem copilul activ – îi oferim o mulțime de ocazii să meargă și să vorbească în timpul zilei, astfel încât noaptea să nu mai simtă nevoia să se descarce de noile achiziții.
 • Acordăm mai multă atenție bebelușului – printr-o conexiune mai lungă și de calitate, sunt mari șanse să trecem mai ușor peste această regresie
 • Menținem rutina și programul de somn – abaterile de la obiceiurile sale pot face să dureze mai mult regresia
 • Nu este încă vârsta potrivită pentru trecerea la un somn, așa că sfatul nostru este să mărim perioadele de veghe dintre somnuri (facem un somn în jur de 9.30-10, al doilea în jur de ora 14), astfel îi ajutăm să mențină două somnuri cât mai mult timp; scurtăm primul somn la o oră, dacă nu reușesc să adoarmă la al doilea.
 • Găsim modalități de liniștire fără o alăptare/biberon în plus – ar putea rămâne cu această hrană în plus și după regresie și se va trezi mai des.
 • Răbdarea este cheia – si asta va trece. Reținem că o regresie a somnului de 12 luni este temporară și, deși sunt de așteptat câteva lacrimi pe termen scurt, copilul va reveni în curând la programul lui obișnuit de somn.

Program optim de somn/masă/joacă

Pentru această vârstă, perioada de veghe este de 2h30-3h între somnuri și 3h30-4h înainte de somnul de noapte.

Un somn de zi bun și odihnitor este considerat cel care durează între 1 oră și 1 oră și jumătate

OraActivitate
07:00Trezire și mic dejun
07:30Joacă
09:45Rutină de somn
10:00 – 11:00Somn 1
11:15Lapte
12:00Joacă/plimbare
13:00Prânz
13:45Rutina de somn
14:00 – 15:30Somn 2
15:15Gustare
16:00Joacă / plimbare
18:00Cina 
19:15Rutina de somn
19:30Somn de noapte

În cazul în care avem o zi doar cu un singur somn pe zi, vom oferi somnul de noapte mai devreme, pentru a evita acumularea de oboseală.

OraActivitate
07:00Trezire și mic dejun
07:30Joacă
09:45Rutină de somn
10:00 – 11:00Somn 1 – îl refuză
11:00Prânz
12:00 – 14:00Somn 2
15:00Gustare
16:00Joacă / plimbare
17:00Cina 
17:30Rutina de somn
18-18:30Somn de noapte