Regresia Somnului 9 luni

Cuprins:

1.Regresia de somn de la 9 luni
2.Care sunt factorii care provoacă această regresie?
3.Cum ajutăm copiii să treacă peste această regresie?
4.Program optim de somn/masă/joacă

În saltul 6, la aproximativ 34 – 37 săptămâni (varsta copilului de 7,5 – 8,5 luni), este posibil să observăm că bebelușul încearcă să facă lucruri noi.

De exemplu, s-ar putea să-l observăm pe micuț ridicând obiecte de pe jos și examinându-le cu atenție între degete.

Saltul în lumea categoriilor va afecta fiecare simț – vedere, auz, miros, gust și atingere.

Dacă suntem atenți la abilitățile nou dezvoltate la bebeluș, în saltul 7 ce are loc la aproximativ 42 – 46 de săptămâni (varsta de 9,5 – 10,5 luni), îl putem observa brusc făcând lucruri care sunt chiar opuse.

De la această vârstă, poate începe să-și dea seama că, pentru a-și atinge multe obiective, trebuie să facă lucrurile într-o anumită ordine pentru a avea succes.

S-ar putea să vedem acum bebelușul căutând mai întâi pentru a vedea ce lucruri merg împreună și cum merg împreună înainte de a încerca să le pună una în cealaltă, să le așeze una peste alta sau să le împartă pe categorii.

Regresia de somn de la 9 luni

Nu este o regresie la fel de grea ca celelalte de până acum pentru toți bebelușii, însă totuși afectează somnul, mai ales cei care nu adorm fără ajutor.

Bebelușii încep să se testeze ridicatul in picioare.

Majoritatea regresiilor durează între 3 și 4 săptămâni și poate fi afectat somnul, mai ales cel de noapte.

Putem observa că vor testa ridicatul în picioare în toiul nopții și nu reușesc să se așeze la loc, moment în care încep să plângă.

Care sunt factorii care provoacă această regresie?

  • Încep să recunoască faptul că anumite obiecte, senzații, animale și oameni aparțin împreună în grupuri sau categorii. De exemplu, un fruct arată, simte și are un gust diferit de spanac, dar ambele sunt mâncare.
  • Încep, pentru prima dată, să încerce să pună lucrurile laolaltă – de exemplu, să pună două cuburi unul peste celălalt.
  • Testează mersul de-a bușilea și ridicatul în picioare
  • Renunțarea la un somn – în perioada 7-9 luni are loc tranziția de la 3 la 2 somnuri
  • Anxietate de separare – când bebelușul trece prin multe schimbări, simte nevoia să fie mai aproape de mama, pentru a fi ajutat să treacă mai ușor prin această perioadă.
  • Dinții – este vârsta la care încep să apară dinții, ceea ce poate fi inconfortabili pentru unii copii, chiar când dintele sparge gingia, pentru 2-3 nopți

Cum ajutăm copiii să treacă peste această regresie?

  • Îi încurajăm să se ridice în picioare în timpul zilei, pentru a evita dorința lor de a testa această nouă abilitate în timpul nopții
  • Dacă se ridică în picioare, îi vom învăța să se așeze, cum să flexeze genunchii.
  • Îi lăsăm cât mai mult să exploreze în patru labe
  • Le oferim noi jocuri, pentru a-și exersa noile abilități (cuburi și alte forme geometrice din lemn pe care să le așeze una peste alta sau una într-alta)

Program optim de somn/masă/joacă

Vârsta de 8 luni poate fi de tranziție de la 3 la 2 somnuri, însă de obicei, începând cu 8-8..5 luni, bebelușii rămân cu 2 somnuri pe zi (2-3 ore cumulat), cu o perioadă de veghe de aproximativ 2h-2h30 ore între ele si 3 ore până la somnul de noapte.

Unii copii care nu știu să adoarmă fără ajutor pot păstra 3 somnuri scurte de zi până la 9 luni.

Începând cu această vârstă, dacă bebelușii sunt în grafic cu greutatea, poate fi scos și laptele din timpul nopții, pentru un somn legat și un metabolism sănătos.

Ideal ar fi ca somnul de noapte sa fie de 11-12 ore și poate fi oferit mai devreme de ora 19, dacă simțim copilul obosit.

Mai jos programul optim recomandat :

OraActivitate
07:00Trezire și mic dejun
07:30Joacă
08:30Rutină de somn
09:00 – 10:30Somn 1
10:45Lapte
11:00Joacă/plimbare
12:00Prânz
12:30Rutina de somn
13:00 – 15:00Somn 2
15:15Gustare
16:00Joacă / plimbare
17:00Cina 
18:00Rutina de somn
18:30Somn de noapte