Somnul bebelusului până la 4 luni

Cuprins:

1.Ce se întâmplă după primele două luni?
2.Cum ne adaptăm noi la această nouă etapă?
3.Ce facem cu bebelușii care au colici?

Vestea bună este că poți începe din prima zi de viață a bebelușului să pui bazele unui somn sănătos și odihnitor pentru el. Nu este niciodată prea târziu să rezolvăm problemele de somn, dar ele pot fi prevenite.

Luând în considerare vârsta reală (ajustată) a bebelușului, în primele 6-8 săptămâni nu există așteptări în ceea ce privește somnul.

Bebelușul este prea imatur din punct de vedere biologic, iar creierul lui nu este conștient de succesiunea zi-noapte. Somnul este dezorganizat, nu există tipare, iar ritmul biologic de somn nu s-a format încă.

Nu te îngrijora în primele săptămâni că îl obișnuiești greșit, fă tot ce îți stă în putință ca bebelușul tău să doarmă. Orice, ca el să se liniștească.

Ai grijă și de tine: încearcă să dormi atunci când doarme bebelușul (sau măcar să te relaxezi), deleagă sarcinile din casă, mănâncă echilibrat și hidratează-te.

Când vorbim despre vârsta bebelușului ne raportăm la termenul final al sarcinii.

Dacă un bebeluș s-a născut la termen (sau mai târziu), atunci vârsta lui la 6 săptămâni este chiar atât, 6 săptămâni.

În schimb, dacă s-a născut mai devreme cu două săptămâni, la 6 săptămâni dezvoltarea lui este de doar echivalentul a 4 săptămâni.

Ce se întâmplă după primele două luni?

Vin zile mai bune!

Un moment magic care te va inunda de emoție este primul zâmbet al bebelușului tău. Și nu vorbesc despre zâmbetele involuntare din timpul somnului, ci de primul zâmbet conștient, de la el special către tine.

Acest zâmbet perfect este semnul că bebelușul tău intră într-o nouă etapă de dezvoltare neuronală. Creierul lui începe să facă legături. Somnul de noapte începe să devină organizat.

Te poți aștepta ca perioade mai lungi de somn, de 4-6 ore, să apară în timpul nopții.

Cum ne adaptăm noi la această nouă etapă?

Acum poți începe să pui bazele unui somn sănătos.

Unul din elementele esențiale este locul în care doarme bebelușul: același loc de fiecare dată când doarme. Este un moment bun să îl muți din patul tău în pătuț, dacă dormi cu el.

Urmărește cu atenție comportamentul celui mic pentru a identifica semnalele apariției somnului.

După 45 de minute către o oră de când s-a trezit, ar trebui să dea semne de somn: devine mai liniștit și mai puțin interesat de ce se întâmplă în jurul lui, se freacă la ochi sau își întoarce capul dintr-o parte în alta.

În acest moment intervii ca să îl ajuți să facă tranziția către somn.

Scopul acțiunilor tale este de a-l relaxa pe bebeluș, de a-l liniști, dar nu de a-l adormi.

Adormirea este responsabilitatea lui. Poți să te plimbi cu el prin cameră, să îl alăptezi, să îi cânți sau să îl legeni.

Acesta este un timp de descoperire reciprocă.

Tu înveți ce îl liniștește încercând diverse abordări, până când identifici și construiești o rutină de liniștire. Fiind o perioadă în care creierul bebelușului face conexiuni noi, este un moment bun să elimini treptat ajutoarele folosite până acum: căruciorul, sistemul de purtare, leagăne cu vibrații, mașini cu sunet.

După liniștire, pune-l în pătuț somnoros, dar nu adormit de tot.

Lasă-l puțin să vezi cum reacționează, poate te va surprinde și va adormi singur. Chiar dacă se foiește și ripostează puțin, dă-i timp, ai încredere în el. Dă-i din ce în ce mai mult control bebelușului.

Curând, pe măsură ce se apropie de 16 săptămâni, vei observa schimbări graduale în programul lui.

Se joacă mai mult timp între somnurile de zi, e mai implicat, ultimul somn de zi tinde să devină una cu somnul de noapte (ora de culcare se mută astfel mai devreme).

De asemenea, somnul devine mai organizat peste zi. Poți observa un tipar.

Ce facem cu bebelușii care au colici?

Majoritatea bebelușilor au colici într-o anumită măsură, adică plâng timp de aproximativ 3 ore de câteva ori pe săptămână și aparent nimic nu îi liniștește.

Dacă medicul pediatru a eliminat orice cauză medicală pentru acest plâns de neconsolat, atunci abordarea cea mai bună este: “fă tot ce poți ca să îți liniștești bebelușul și să îl ajuți să se odihnească“.

Câteodată vor plânge orice ai încerca tu, vor dormi doar pe tine sau afară la plimbare, dar e foarte important să doarmă ca să nu ajungă în starea de oboseală cronică.

Perioada de plâns începe pe la 2 săptămâni și continuă până la 3 sau 4 luni.

Dr. Ronald G. Barr a denumit această perioadă “Period of PURPLE Crying“ (perioada de plâns violet, dacă am traduce mot-a-mot).

În acest timp bebelușul tău este agitat, plânge mult și nimic nu pare să funcționeze ca să îl liniștească. Cel mai greu este spre seară, iar cea mai dificilă perioadă apare pe la 6-8 săptămâni.

Toți trec pe aici, unii se manifestă mai puternic, alții mai moderat. Dar trece, este doar o perioadă. Respiră adânc și ai grijă de tine.

PURPLE crying

Sursa: http://www.purplecrying.info/

Nu uita: prevenția este mai ușoară decât rezolvarea problemelor de somn ulterioare.

Crează un mediu de somn sigur și confortabil pentru bebelușul tău, descoperă care sunt indiciile de somn pe care ți le arată și răspunde la ele prin dezvoltarea unei rutine de liniștire.

Fă tot ce îți stă în putere să crești cantitatea de somn în primele patru luni de viață. Și nu în ultimul rând, ai grijă de tine și cere ajutor, chiar dacă ai impresia că le poți face pe toate.

Ai încredere în tine, în bebelușul tău și în legătura dintre voi.

Surse:
Marc Weissbluth – Healthy Sleep Habits, Happy Child
http://www.purplecrying.info/