Cuprins:
1.Ce este regresia somnului?
2.Cum se manifesta regresia somnului? De ce apare?
3.Când apar regresiile de somn?
4.Cum ajutăm copiii să treacă cât mai usor prin aceste regresii?
Așteptăm cu nerăbdare să vină pe lume bebelușul nostru, însă nimeni nu ne pregătește pentru aceste regresii de somn care ne tulbură liniștea.
Bebelușul doarme bine, totul merge conform planului și dintr-o dată, încep treziri frecvente noaptea sau refuzul somnului de zi.

De multe ori, pentru majoritatea problemelor de somn există un motiv în spate, însa există și aceste regresii de somn, pentru care trebuie să ne înarmăm cu răbdare.
Vestea bună este că pentru copiii care sunt învățați sa adoarmă singuri din primele luni ale vieții, fără ajutor din partea noastra sau care adorm cu ajutorul asocierilor slabe, trec prin aceste regresii mult mai ușor decât copiii care sunt ajutați sa adoarmă la sân/biberon sau legănați.
Ce este regresia somnului?
Numim o regresie de somn acea perioadă de timp, care poate dura de la 3 la 6 săptămâni, în care trezirile din timpul nopții sunt mai frecvente, bebelușul începe să adoarmă mai greu la somnurile de zi sau chiar refuză să adoarmă.
Unii bebeluși se trezesc mai devreme dimineața.
Până să stabilim însă dacă bebelușul trece printr-o regresie de somn, ne asigurăm in primul rand că programul de somn este unul potrivit vârstei acestuia.
Un bebeluș obosit va fi afectat mult mai tare in perioada regresiilor dacă este suprastimulat, asa ca avem grijă să fie pus la somn la timp, respectând perioadele de veghe.
Am scris aici un articol despre cum îți poți da seama dacă ai un copil obosit și cum îl poți ajuta.
Alte aspecte importante pe care trebuie să le luăm în calcul pentru un somn liniștit al copilului, înainte de a da vina pe o regresie, sunt:
- ne asigurăm că temperatura în cameră este potrivită copilului
- verificăm dacă apar dinții (somnul poate fi deranjat 2-3 zile când dinții sparg gingia)
- verificăm dacă trezirile dese sunt din cauza foamei, fiind conștienți că stomacul se poate și programa – trezirile de masă pot fi doar obișnuință. Între 4 și 8 luni, dacă sunt în grafic cu greutatea și creșterea, toți bebelușii pot dormi 12 ore legate noaptea fără să mănânce.
- ne asigurăm că perioadele de veghe sunt cele potrivite.
Totuși, dacă toate cele de mai sus sunt bifate, bebelușul este într-o regresie de somn și tot ce putem face este să îi fim alături.
Este o perioadă care va trece.
Cum se manifesta regresia somnului? De ce apare?
Regresiile sunt o consecință a salturilor mentale prin care trec bebelușii și sunt strâns legate de acestea.
În perioada salturilor, copiii trec printr-o dezvoltare cognitivă accelerată și deși sunt motive de bucurie, faptul ca învață multe lucruri noi într-o perioadă scurtă de timp, le poate afecta somnul.
Toate noile experiențele din timpul zilei sunt depozitate în creierul lor, iar somnul este un moment prin care ei se “descarcă”.
Astfel că în perioada în care copiii încep să vorbească, de exemplu, se poate întampla să se trezeasca în toiul nopții și să spună cu voce tare cuvintele noi pe care le-au învățat în acea zi.
Pe langă toate aceste schimbări, dacă bebelușul este ajutat să adoarmă în brațe, la sân/biberon sau legănat, trezirile mai frecvente din timpul regresiilor îl vor afecta și mai mult, pentru că nu se mai află în același mediu în care a fost adormit.
Chiar și pentru noi adulții, dacă adormim în patul nostru și ne trezim în sufragerie, de exemplu, va fi un moment șocant.
Astfel că pentru un copil care adoarme independent, faptul că se află în același loc în care a fost adormit și este conștient de modalitatea în care a adormit, îl ajută să depășească mai ușor trezirile datorate regresiilor și să adoarmă ușor la loc, fără vreo intervenție din partea părinților.
Când apar regresiile de somn?
Regresia de somn de la 4 luni (saltul mental 4)
Această vârstă a copilului vine cu schimbări importante, creierul bebelușului se dezvoltă rapid.
Una dintre cele mai importante schimbări este că ciclurile lor de somn devin asemănătoare cu cele ale adulților.
Încep să se trezească mai des pentru ca trec prin cicluri, și nu neaparat de foame sau din cauza trezirilor aleatorii.
Dacă un bebeluș nu știe sa adoarmă singur, se va trezi după fiecare ciclu (care poate fi între 30 și 45 de minute).
În plus, la această vârstă copiii învață să se rostogoleasca, nu mai pot fi infășați de când dau primele semne de rostogolire (în jur de 2 luni) și devin mult mai conștienți că, dacă plang, mama vine în ajutor.
Odată cu regresia de la 4 luni, care începe de la 3 luni și jumătate, cei mai multi copii iși consolidează anumite asocieri de somn pe care le vor păstra de-acum înainte.
Dacă bebelușul va adormi la san/biberon, după un ciclu de 30-45 de minute se va trezi și se va astepta sa fie tot la san/biberon, ceea ce bineînțeles că nu se întamplă.
De aceea e important ca în această perioadă să nu le formăm asocieri, să-i ajutăm să adoarmă, însă cu cât mai puțină intervenție.
Ideal este să îi încurajăm să adoarmă independent înainte de aceată regresie.
Regresia de somn de la 6 luni (saltul mental 5)
Este o perioadă dificilă pentru bebeluși.
Creierul lor percepe mai bine mișcările corpului, limbajul, începem etapa diversificării și cireașa de pe tort, apare și o anxietate de separare după saltul mental.
Se întâmplă ca bebelușii care dormeau bine sau începeau să doarmă noaptea mai legat, să se trezeasca dintr-o dată o perioadă lungă de timp sau să plângă la întamplare în toiul nopții.
Deoarece regresia de la 4 luni și cea de la 6 luni sunt destul de grele, o fereastră bună pentru sleep-training este între cele două.
Regresia de somn de la 8-10 luni (salturile mentale 6 și 7)
Nu este o regresie la fel de grea ca celelalte două menționate anterior, însă totuși afectează somnul, mai ales cei care nu au fost învățați să adoarmă independent până la această vârstă.
Bebelușii încep să se împrietenească din ce în ce mai bine cu mersul de-a bușilea sau ridicatul in picioare.
Regresia de somn de la 1 an (saltul mental 8)
Este strâns legată cu faptul că încep să vorbească și să meargă.
În această perioadă copiii par să aibă nevoie de mai puține ore de somn, să refuze unul din cele două somnuri de zi specifice vârstei, să aibă treziri de noapte mai lungi (night party) sau să se trezească devreme dimineața.
Mulți părinți confundă această regresie cu tranziția la un singur somn de zi.
Deși sunt copii care au nevoie de un singur somn la această vârstă, ei sunt mai degrabă excepțiile.
Vârsta optimă de trecere la un singur somn fiind în jur de 1 an și 4 luni.
Ca și abordare, mai bine mărim perioadele de veghe dintre somnuri (facem un somn în jur de 9.30-10, al doilea în jur de ora 14), ca să îi ajutăm să mențină două somnuri cât mai mult timp.
Această regresie este una dificilă și se poate prelungi peste perioada saltului mental, cu un vârf de intensitate mai mare în jur de 13 luni.
Ca în toate celelalte regresii, este bine să nu creăm asocieri noi în această perioadă dacă înainte copilul adormea independent.
Copiii care au învățat să adoarmă singuri și dormeau legat toată noaptea înainte de această regresie, nu sunt atât de afectați de ea.
Regresia de somn de la 18 luni
Și când crezi că totul devine din ce in ce mai bine, apare regresia de la 18 luni, poate cea mai grea de până acum.
Există schimbări majore în dezvoltarea copiilor: dezvoltarea limbajului, mersul pe jos, alergarea, săritul și cățăratul, iar disciplina joacă acum un rol important.
Astfel că cei mici testeaza limitele.
Anxietatea de separare intră și ea în joc, copilul poate fi cu adevarat necăjit atunci când îl punem la somn.
De altfel, dinții sunt încă un factor la 18 luni – în perioada aceasta apar caninii, ce pot duce la treziri multiple în timpul noptii sau chiar treziri matinale.
Cum ajutăm copiii să treacă cât mai usor prin aceste regresii?
- Calea cea mai usoară este sa fie învățați să adoarmă singuri, prin sleep training, înainte de a începe perioada regresiilor. Cu cât copilul va ști să adoarmă independent mai devreme, cu atât va reuși mai repede și mai bine să adoarmă rapid la loc după o trezire nocturnă.
- Dacă ating noi abilități, acordăm mai mult timp pentru a exersa în timpul zilei. De exemplu, la 3-5 luni să le oferim timp pe burtica, pentru a învăța să se rostogolească, în jurul vârstei de 9 luni să îi ajutăm să se aseze singuri atunci când se ridică în picioare, să vorbim mult cu ei, să le punem întrebări odată ce încep să arate interes pentru limbaj.
- Ne asigurăm că avem o rutină bună la culcare. Când se întâmplă lucruri ciudate, este foarte confortabil pentru bebeluși și copii mici să aibă un moment asociat cu somnul. Folosim sunete albe, lumină difuză, baie înainte de somnul de noapte și lapte (dacă e cazul).
- Stabilim reguli stricte despre somn. Ne asigurăm că fiecare adult din casă le urmeaza, astfel încât bebelușul să aibă parte de cât mai multă consecvență posibilă. Dacă decidem că bebelușul nu va dormi în patul parinților, nu încălcăm această regula. O soluție rapidă de noapte se poate transforma în săptămâni lungi de luptă pentru a readuce bebelușul în propriul spațiu. Oferim confort bebelușului, însă avem grijă să nu creăm asocieri noi, ce ne pot afecta pe viitor.
- Oferim un timp de culcare mai devreme, dacă este necesar. Aceste regresii pot duce la ore de somn pierdute, ceea ce poate duce la oboseală excesivă. Deci, pentru a îndepărta epuizarea, oferim un timp de culcare mai devreme, atunci când simțim că e nevoie.
Puteți urmări salturile mentale de după 18 luni aici:
https://naninanibebelus.ro/salturi-mentale-de-toddleri-de-la-18-luni-la-3-ani/
https://naninanibebelus.ro/salturi-mentale-de-prescolari-de-la-3-la-4-ani/
https://naninanibebelus.ro/salturi-mentale-de-prescolari-de-la-4-la-5-ani/
Dacă vrei să discutăm mai în detaliu cum îl poți ajuta pe bebelușul tău să doarmă liniștit sau cum îi poți forma obiceiuri corecte de somn programează o consultație cu noi.