Cuprins:

1. Dacă îl culc mai târziu seara va dormi mai bine
2. Trebuie să îl înțarc ca să doarmă mai bine
3. Dacă îl țin treaz mai mult ziua, va dormi mai bine noaptea
4. Toți copiii se trezesc noaptea
5. O să doarmă bine când o să mai crească
6. Nu doarme bine pentru ca îi ies dinții

Dacă îl culc mai târziu seara va dormi mai bine

Cu cât un copil este mai obosit, cu atât va adormi mai greu și va avea somnul mai agitat.

Somnul este dictat de ritmul circadian, un mecanism intern al corpului care trimite semnale de somn la aceeași oră în fiecare zi. Dacă nu adormim atunci când organismul se pregătește pentru somn și se așteaptă să primească somn, intră în acțiune un alt mecanism, de activare, se secretă hormoni de stres (cortizol și adrenalină) pentru a ne ajuta să facem față oboselii.

Din această cauză, dacă depășim ora de culcare, durează foarte mult adormirea, o oră-două, până când scade concentrația hormonilor de stres și copilul se poate liniști din nou. Dar, somnul din noaptea respectivă va fi mai agitat, mai superficial și mai puțin odihnitor, câteodată copii chiar trezindu-se mai devreme decât de obiceu.

Trebuie să îl înțarc ca să doarmă mai bine

Dacă bebelușul tău adoarme doar la sân, te gândești probabil că dacă îl înțarci va dormi mai bine. Dar, cel mai probabil, doar vei înlocui o asociere de somn cu alta – biberon, legănat, mângâiat, iar el tot de tine va depinde pentru a adormi și pentru a lega ciclurile de somn. Copiii au nevoie de același scenariu de la adormire pentru a putea lega somnul. Cel mai bine este să învețe să adoarmă fără ajutor, ca să poată dormi bine, iar alăptarea continuată pe termen lung.

Dacă îl țin treaz mai mult ziua, va dormi mai bine noaptea

Un copil obosit va avea somnul mai agitat și mai superficial. Poți citi aici despre programul optim de somn pentru fiecare vârstă. Dacă nu doarme când are nevoie, copilul tău va fi tot mai obosit.

Toți copiii se trezesc noaptea

Da, și noi ne trezim noaptea. Dar pentru că știm să adormim, nu ne aducem aminte că ne-am trezit.

Depinde însă și de vârsta copilului. În jurul vârstei de 8-9 luni bebelușii pot începe să doarmă 11-12 ore legate pe timp de noapte. Până la această vârstă mai au nevoie de mese de noapte, de la 2-3 mese pe noapte la 4 luni, acestea scăzând treptat până la eliminarea completă.

Copiii se trezesc noaptea dacă nu știu să adoarmă singuri, pentru că au nevoie de același scenariu de la adormirea de seară, pentru a-și continua somnul.

O să doarmă bine când o să mai crească

Ne dorim să se întâmple asta, și cu siguranță ar fi minunat. Dar, dacă depind în totalitate de noi să îi adormim (adormit la sân, legănat, plimbat, cu zgomot de aspirator, etc.) nu au cum să învețe să doarmă bine. Un copil care este ajutat să adoarmă, va avea nevoie de ajutor pe termen lung, iar în timp, din cauza somnului întrerupt, se acumulează oboseală, iar somnul ”se strică” din ce în ce mai mult (treziri din oră în oră la 2 ani, de exemplu).

Nu doarme bine pentru ca îi ies dinții

Erupțiile dentare sunt neplăcute, dar se manifestă diferit la fiecare copil, în funcție de toleranța proprie la durere. Nu toți copiii care nu dorm bine au această problemă de la dinți.

Dacă un copil nu se odihnește bine, pe fond de oboseală acumulată, va resimți durerea mai tare. Copiii odihniți și care învață să adoarmă singuri au somnul mult mai liniștit chiar și în perioadele de erupții dentare, pusee de creștere sau salturi mentale.