Cuprins:

1. Asigură-te că ai un copil odihnit înainte de sărbători
2. Respectă cât se poate programul de somn al copilului tău
3. Planifică deplasările mai lungi cu mașina pe timp de zi
4. Alternează zilele cu vizite cu zile fără vizite: una de distracție, una de reset
5. Setează limite cu blândețe pentru adulți, chiar dacă poate fi incomod
6. Ai răbdare cu copilul tău
7. Nu forța copilul să salute, să pupe și să dea îmbrățișări
8. Fii pregătit pentru crize și tantrumuri
9. Bucură-te de sărbători

Perioadele de sărbători vin cu bucurii, cadouri, vizite, călătorii, mese în familie și cu prietenii. Pentru copii asta înseamnă multă stimulare și neprevăzut, o perioadă în care rutina zilnică cu care sunt obișnuiți se schimbă.

Copiii sunt mai liniștiți când au rutine bine stabilite, programul de somn potrivit pentru vârsta lor, activități previzibile. Așa că atunci când îi scoatem din ritm se poate să fie mai mârâiți, să își dorească să stea mai mult în brațele mamei și să fie nemulțumiți. Îi putem ajuta, fiind atenți la nevoile lor: nevoia de conectare, nevoia de siguranță, nevoia de somn.

1. Asigură-te că ai un copil odihnit înainte de sărbători

Articolul ”Programul optim de somn al copiilor pe vârste” te poate ajuta în ultima săptămână înainte de sărbători să ai un copil mai adaptabil la schimbările din zilele aglomerate și mai vesel când mergeți în vizită.

2. Respectă cât se poate programul de somn al copilului tău

  • Planifică vizitele în prima parte a zilei, când cel mic este mai odihnit sau imediat după somnul de prânz. Astfel îl poți ajuta să nu fie suprastimulat seara și să adoarmă mai ușor.
  • Dacă vă prinde vreun somn de zi în vizită, scoate-l afară în sistemul de purtare sau în cărucior ca să doarmă atunci când are nevoie. 

3. Planifică deplasările mai lungi cu mașina pe timp de zi

Cel mai important este somnul de noapte. Planifică drumurile mai lungi cu mașina pe programul somnurilor de zi, pentru a te asigura că cel mic rămâne odihnit. Pleacă la drum cu 30 de minute înainte de ora normală de somn, asigură-te că ajungi la destinație cu 2 ore înainte de culcarea de seară, pentru ca el să aibă timp de acomodare în noua locație.

4. Alternează zilele cu vizite cu zile fără vizite: una de distracție, una de reset

Dacă se poate, planifică activitățile astfel încât copilul tău să nu fie suprastimulat zilnic, să aibă timp să se odihnească și să se conecteze cu tine.

5. Setează limite cu blândețe pentru adulți, chiar dacă poate fi incomod

Dacă se apropie ora de culcare, iar bunicii încearcă să îl distreze pe cel mic cu stimuli puternici, gâdilat, fugărit sau jucării zgomotoase, spune-le că ai nevoie de ajutorul lor să îl pregătești de somn. Le poți oferi cărți de povești, jucării de construit, puzzle-uri, ca să reduci stimularea înainte de culcare. Astfel copilul va putea adormi ușor și dimineața va fi pregătit de o nouă sesiune de joacă, fără limite.

Sunt mulți părinți care sunt puși sub presiune de către membrii familiei care nu înțeleg de ce nu poate sta copilul mai mult treaz seara. Asumă-ți rolul de părinte pentru copilul tău și explică-le ferm și blând că așa e mai bine pentru el.

6. Ai răbdare cu copilul tău

E greu să fii mic și să fii expus deodată la stimuli noi, la persoane noi care vor să te ia în brațe, la un mediu nou. Încearcă să te pui în locul copilului tău pentru a-l putea înțelege mai bine. Ia-l în altă cameră dacă vezi că nu mai colaborează și conectează-te cu el, jucați-vă puțin doar voi doi. Prin joacă el se va regla emoțional ți va fi pregătit să revină în cadrul familiei mai echilibrat.

7. Nu forța copilul să salute, să pupe și să dea îmbrățișări

Da, este important să îi învățăm normele de bună purtare, dar pe acestea le învață urmărind interacțiunile dintre adulți. Cu cât insistăm mai mult să facă lucrurile acestea pentru că ”trebuie”, cu atât vor deveni mai reticenți. Din modul în care  gestionăm noi situațiile diferite (cu unchiul pe care nu l-a văzut decât o dată când era bebeluș și pe care acum la 5 ani trebuie să îl îmbrățișeze), copilul va învăța despre ce înseamnă apropierea fizică și care sunt limitele – ce trebuie să accepte și ce nu, când va fi mai mare.

8. Fii pregătit pentru crize și tantrumuri

Copilului tău îi va fi greu,  oricât de mult încerci să planifici și să îi asiguri liniște și rutină. Probabil va mânca mai multe dulciuri decât de obicei, se va întâlni cu copii care îi iau jucăriile, bunicile îl vor lua în brațe la pupat chiar dacă el nu vrea, musafirii vor întârzia și va deveni obosit. 

Când se întâmplă să piardă controlul, adu-ți aminte că face așa pentru că îi este greu. Nu face dintr-un motiv anume, nu pentru că este răsfățat sau răzgâiat (deși s-ar putea să auzi comentarii de felul acesta în jur). E un om mic care e copleșit de tot ceea ce simte. Nu te urca în trenul lui emoțional. Așază-te lângă el și conține-l. Fii tu calmul lui, lasă-l să scoată frustrările și primește-l în brațele tale când este pregătit să se reconecteze cu tine. 

9. Bucură-te de sărbători

Tendința moștenită de la părinții și bunicii noștri este să ne stresăm cu pregătirile: curățenie, mâncare, decorațiuni, cadouri. Vrem să fie perfect și începem să ne agităm pentru asta. Copilul tău simte când ești neliniștită și nu înțelege de ce. El vede atât: ”Mami nu e bine, deci sunt în pericol, nu mă mai simt în siguranță”. Va prelua starea ta și va fi și el stresat și neliniștit.

În plus, un copil deconectat, care nu mai are atenția mamei la fel de mult, va deveni mai predispus la tantrumuri – va face ce poate ca să îți atragă atenția. Deleagă treburile casnice, comandă mâncare, roagă-i pe părinți sau pe socri să te ajute cu orice. Chiar și prietenii fără copii pot fi niște spiriduși foarte eficienți.

Ca mamă care stă mult timp singură cu copilul, sărbătorile pot fi un prilej minunat de socializare, de brațe extra care să îl țină pe bebe cât mănânci tu o supă caldă sau îți bei cafeaua înainte să se răcească. Bucură-te de bucuria celui mic, ai încredere în oamenii care vor să aibă grijă de el ca să te ajute. El va fi bine dacă și tu ești bine.

Să avem sărbători cu conectare, bună-dispoziție și somn bun!