somnul bebelusului

Când încep copiii să facă primii pași îi încurajăm, ne îndepărtăm puțin și le dăm spațiu să exerseze, să pășească ei singuri. Dacă se întâmplă să cadă, îi ridicăm și o luăm de la capăt.

Dar dacă am gândi astfel: ”Copilul meu nu știe să meargă, deci e mai bine să îl țin în brațe. O să învețe când o să fie mai mare. Acum are nevoie de mine să îl țin în brațe pentru că nu știe să meargă.” Oare ar învăța să meargă la timpul potrivit?

Acum fă un exercițiu: înlocuiește mersul cu adormirea în scenariul de mai sus.

Adormirea este o abilitate

”Copilul meu nu știe să doarmă, deci este mai bine să îl țin în brațe. O să învețe când o să fie mai mare. Acum are nevoie de mine să îl țin în brațe pentru că nu știe să doarmă.”

Ca și mersul, adormirea independentă este o abilitate care se poate dezvolta treptat și blând. Problemele de somn pot fi prevenite dacă le asigurăm bebelușilor un mediu prielnic pentru învățare.

Ce se întâmplă dacă nu îi ajutăm pe bebeluși să își dezvolte această abilitate devreme? Treptat, se creează asocieri de somn – unelte care îi ajută pe copii să adoarmă. Asocierile de somn de obicei depind de părinte: adormitul la sân, legănatul în brațe sau pe picioare, sistemul de purtare și altele. Copilul ajunge să aibă nevoie de părinte ca să adoarmă, apoi se trezește după un ciclu de somn (30 sau 45 de minute) și are nevoie din nou de ajutor să adoarmă la loc. Somnul devine fragmentat și superficial, copilul nu se odihnește bine, acumulează oboseală și devine agitat și mârâit pe timpul zilei.

De ce au apărut consultanții în somn?

Nu cred că problemele de somn ale copiilor au fost vreodată la nivelul actual în România. De la parentingul mai detașat al mamelor noastre, nevoite să se întoarcă la serviciu după 3 luni de la naștere, s-a trecut treptat la parentingul atașat al nostru, cei care stăm mai mult cu copiii acasă în primii doi ani de viață. Înte timp unii copii se pare că au uitat cum să doarmă. Suntem acolo lângă ei, tot timpul, dar nu avem o direcție clară în ceea ce privește somnul lor. Nu știm care sunt caracteristicile unui somn normal la fiecare vârstă și nici ce să facem când apare o problemă.

Între ”lasă-l să plângă” și ”pune-l la sân la fiecare trezire”, există și o altă variantă, echilibrată, în care el învață să adoarmă singur, cu blândețe, iar tu poți fi relaxată și odihnită.

Aici intervine consultantul în somnul bebelușilor și al copiilor, pentru a aduce echilibrul, răspunsurile științifice la întrebările despre somn și soluțiile testate pentru problemele de somn, adaptate la specificul fiecărei familii în parte.

Consultantul în somn are răspunsuri valide

Dacă întrebi mai multe mame cum ar trebui să doarmă copilul tău la 10 luni, vei obține probabil tot la fel de multe răspunsuri câte mame ai întrebat. Educația despre somn este foarte la început în România, iar reacția pe care o întâlnesc cel mai des în discuțiile despre treziri nocturne sau adormit greu seara este: ”Așa sunt copiii”.

Întreabă specialistul, consultantul certificat, care îți poate da un răspuns complet, bazat pe știință și experiență practică.

Consultantul în somn îți oferă soluția potrivită pentru copilul tău

Fiecare copil este unic, știm asta. De aceea nu există o rețetă cu ”10 pași ca să doarmă copilul noaptea” care să poată fi aplicată tuturor și să rezolve toate problemele de somn.

Somnul este influențat de mulți factori: personalitatea copilului, orele de somn, alimentația, activitățile de seară, atmosfera din casă, nașterea unui nou bebeluș în familie, mutarea într-o casă nouă etc. Un specialist în somn va lua în considerare toate aspectele și îți va oferi un plan gândit special pentru copilul tău în contextul în care este el la momentul respectiv.

Consultantul în somn te ajută să îți înțelegi copilul

copiii pot dormi

Lucrând zilnic timp de două-trei săptămâni cu un consultant în somn, vei învăța:

  • să respecți orele biologice de somn ale copilului tău, pentru un somn de calitate, odihnitor
  • să identifici semnele de oboseală ale copilului tău, ca să îl pregătești de culcare atunci când are nevoie
  • să stabilești o rutină de somn pe baza temperamentului copilului tău
  • să setezi limite care să îi definească perimetrul de libertate copilului tău
  • să împlinești nevoile emoționale ale copilului pe timpul zilei pentru a-l ajuta să meargă la somn liniștit și conectat.

Ioana Stanescu - consultant in somnul copiilor

Eu sunt Ioana Stănescu și sunt consultant în somnul bebelușilor și al copiilor. Sunt aici ca lucrurile să fie mai simple pentru tine. Să înlocuiesc întrebările cu răspunsuri clare. Să te ajut să ai un copil odihnit de acum încolo și tu la rândul tău să îți recapeți somnul odihnitor. 

Noi părinții avem destule lucruri cu care ne frământăm, iar somnul celor mici nu ar trebui să mai fie unul dintre ele. Copiii au nevoie să doarmă bine și pot învăța asta.